Ankara Hazır Çim

Harika Bir çim için Toprak Hazırlığı

Çimlerinizin güzelliği ve sağlığını iyileştirmek için en ideal zaman, herhangi bir şekilde ekim yapmadan önce toprağınızı geliştirmektir.

Çimlerinizin güzelliği ve sağlığını iyileştirmek için en ideal zaman, herhangi bir şekilde ekim yapmadan önce toprağınızı geliştirmektir.

Düzgün ve tam anlamıyla yapılan toprak hazırlığının faydaları

  • Gelişen yeknesaklık
  • Toprak yoğunluğunun gelişmesi
  • Yıpranan kısımların daha kısa sürede tamiri
  • Daha az su, gübre ve kimyasal kullanımı
  • Daha az bakım ihtiyacı

İyi toprak neden önemlidir?
Çimlerin gelişmeleri için doğru oranlarda dört şeye ihtiyaçları vardır... güneş ışınları, hava, su ve besin maddeleri. Bunlardan herhangi bir tanesinin azaltılması veya herhangi bir tanesininin fazla miktarda sağlanması durumunda çimler ya ölecektir yada bu durumdan dolayı olumsuz yönde etkilenecektir. Bu dört unsurun doğru oranlarda sağlanması halinde ise çimler sağlıklı bir biçimde gelişecek ve sadece bahçenizi güzelleştirmekle kalmayıp aynı zamanda güvenli bir oyun alanı olacak ve  sayısız yararları ile çevreye de katkı sağlayacaktır.

Çim, kendisi için gereken bu dört unsurdan üçünü  ( hava, su ve besin maddelerini ) topraktan temin ederler ancak birçok yeşil alanda topraklar, çim yetiştirmek için ideal olmaktan çok uzaktır. Bazı topraklar çok killidir ve sıkışmış haldedir. Yol yapımı için iyi ancak çimler için kötüdür, zira hava ve su kökler tarafından alınamaz ve kökler yeterli miktarda büyüyemezler. Bazı topraklar çok fazla kumludur. Bir plaj için harika olabilir ancak çim yetiştirmek için oldukça zordur zira su ve besin maddeleri kök bölgesinde bitkinin yararlanabileceği kadar uzun süre kalamazlar. Çok sık karşılaşılan bir diğer sorun da toprağın pH değerlerinin ( toprağın asit veya alkali değerleri ) çim yetiştirmek için ya çok yüksek yada çok düşük olmasıdır.

Çim için en iyi toprak hangisidir?
Tınlı, kumlu tınlı ve tınlı kumlu ve pH değerleri 6.0 ila 7.0 arasında olan topraklar harika görünen, az bakım gerektiren çimler için ideal olmakla beraber maalesef bu yapıda olan toprakları her yerde bulmak ve özellikle yeni bitmiş inşaatların etrafında bulmak neredeyse imkansız gibidir.

Çim için toprak derinliği ne olmalıdır?
Az bakım gerektiren, sağlıklı çimler için gerekli toprak derinliği kesin olarak en az 10 cm olmakla beraber daha iyi gelişme gösteren, hastalıklara, susuzluğa ve diğer olumsuzluklara daha dirençli olan çimler için daha da derine inen bir kök yapısı gereklidir ve bu da toprağın en az 15 cm derinliğinde olması gerektirmektedir. Unutulmamalıdır ki bahçenize ilave edilecek olan taze üst toprak miktarı serildiği ilk yıl % 50 oranında sıkışarak daha ince bir üst tabaka haline gelecektir.

Topraklar ıslah edilip geliştirilebilirmi?
Neredeyse hiçbir istisna olmadan, hemen hemen her toprak ıslah edilip geliştirilebileceği gibi; esasen hemen hepsinin, az efor harcayarak iyi bir netice almak için, ıslah edilip geliştirilmesi gerekmektedir.

Islah ve geliştirme işleminin nasıl yapılacağı konusundaki bilgi eksikliği, kullanılacak olan materyallerin kolayca erişilecek olmaması ve bu işin maliyeti gibi faktörler insanları toprak ıslahı konusunda atacakları adımlardan uzaklaştırmaktadır. Bazen de insanların bir bölümü toprak ıslahının çimler için ne kadar önemli olduğunu anlamadıkları için yada bu işe harcayacak oldukları zaman ve paradan tasarruf ettiklerine inandıkları için topraklarını ıslah etmemektedirler.

Gerçek olan ise; ekim veya rulo çim uygulaması öncesinde yapılmayan toprak ıslahı ve geliştirmesi, esasında ileride çok daha fazla zaman ve paraya mal olacak ve süreklilik arz edecek sorunlara davetiye çıkarmasıdır.

Alan hazırlığı için adımlar
Çim yetiştirirken unutulmaması gereken bir özdeyiş vardır : “ Güzelliği yeşil yapraklarındadır ama esas faaliyet köklerdedir ”. İşte bu yüzdendir ki herhangi bir şekilde ekim yapılmadan önce yapılacak olan alan hazırlığı ve toprağın ıslah edilip geliştirilmesi sayesinde çim kökleri daha derinlere ve eşit bir şekilde işleyebilecektir. Daha derinlere inen çim kökleri kuraklığa karşı daha dayanıklı, daha efektif bir biçimde su ve besin maddelerinden yararlanabilen ve daha sık biçimde gelişme gösterecek olan bir çim dokusu yaratacaktır. Daha sık bir çim dokusu da yabani otlara yer vermeyecek, hastalık ve zararlı böceklere karşı da dirençli olması anlamına gelir.

Güzel, sağlıklı ve sorun çıkartmayan bir çim için takip etmeniz gereken adımlar:

  1. Çimlendirmek istediğiniz alanda bulunan tüm inşaat artıklarını ( tahta parçaları, çimento kalıntıları, tuğlalar vs. ) gömülü halde bulunan taş,kaya ve 4-5 cm den büyük tüm molozlardan temizleyiniz.
  2. Drenaj sorunlarını önleyecek şekilde kaba bir tesviye yaparak su birikmelerini önleyebilirsiniz. Bu işlem sırasında çukur kalan yerler doldurulmalı ve gerekli su akıntılarını sağlayacak olan eğimler verilmelidir. Ayrıca bu işlemin bir diğer yararı da toprak altında gömülü halde bulunan ve esasen alan dışına atılması gereken taş, moloz vs. nin de açığa çıkmasına ve temizleyebilmenize olanak sağlamasıdır.
  3. Herhangi bir üst tabaka toprak ve / veya organik madde ilavesi yapılmadan önce en az 5 cm derinliğe batacak şekilde çapalama yapılmalıdır. Bu ön çapalama işlemi yıllık yabani otların bir çoğunu kontrol edecek,  alt tabaka toprağın gevşetilip havalandırılmasını ve üst tabaka toprakla daha iyi kaynaşıp köklerin daha rahat bir biçimde hareket edebilmelerine ve suyun daha rahat hareketine olanak verecektir.
  4. Sıkıştırıldıktan sonra 10-15 cm kalınlığında olacak şekilde üst tabaka toprak ilave edin. Bu toprak, bulunduğunuz bölgeye uygun olan tınlı kumlu, kumlu tınlı, killi tınlı, kumlu killi veya başka bir cins toprak olabilir. İmkanlarınız dahilinde bu toprağa humus ( tamamı ile çözünmüş organik maddeler ) ilave edin.
  5. Toprağınızın, gerekiyorsa pH değerini düzeltmek için mevcut pH değerini öğrenmelisiniz. Asidik karakterdeki ( pH değeri 6 ve altında olan ) topraklar zirai kireç ilave edilerek geliştirilebilir. Ne türde ve ne kadar kireç ilave edilmesi gerektiği ise toprak analizinde ortaya çıkacak değerlere bakılarak bir uzman tarafından belirlenmelidir. Alkali topraklar ( pH değeri 7,5 ve üzerinde olan ) ise kükürt ve alçıtaşı ilavesi ile düzeltilmelidir ancak bu da yapılacak olan test sonuçlarına göre ve uzman bir kişi tarafından belirlenmelidir.
  6. Fosfor açısından zengin, iyi bir başlangıç gübresini, tavsiye edilen miktara uyarak uygulayın. ( Fosfor P harfi ile ve genellikle gübre ambalajlarında ortada belirtilmiş olan değer ile temsil edilir ) Yeni serilmiş rulo çimlerde herhangi bir kök hasarı oluşmaması için bu gübrenin toprakta 3-5 cm derinliğe inecek şekilde karıştırılması önerilir.
  7. Son kez ince ve detaylı bir tesviye yaparak toprağınızı düzleyin.
  8. Ağır sayılabilecek bir silindir yardımı ile toprağınızı sıkıştırın. Ortaya çıkacak olan çukur ve tümsekleri bir tırmık ile düzeltin ve zamanınız elveriyorsa sulayın.

Alanınız gerek çim tohumu ekmek gerekse de rulo çim uygulamak için hazırdır. Bu şekilde üzerinde düşünülerek hazırlanmış ve ıslah edilmiş toprakta kesinlikle kaliteli, sağlıklı ve uzun dönemde az bakım gerektirecek, ve bununla beraber daha az gübre ve kimyasal ilaç ihtiyacı olan, daha az suya ihtiyaç duyacak olan sık dokulu, yeknesak bir çim dokusunu elde edebilirsiniz. Toprak hazırlığı için harcamış olduğunuz para ve zaman, size uzun yıllar boyunca ve yüksek bir getiri ile geri dönecektir.

 

 

 

 


Sayfayı Paylaş

Copyright © 2025 Ankara Hazır Çim. Her hakkı saklıdır.